Gyümölcsös chia pite (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes)

A chia mag manapság nagyon népszerű,nem véletlenül, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, könnyen elkészíthető és nem utolsó sorban finom is 🙂

Én most egy gyümölcsös pitét készítettem belőle.

Hozzávalók: (kb 20 cm-es tortaformához)

– 20 dkg mogyoró,dió vagy mandula (én mogyorót és diót használtam)

– 10 dkg aszalt gyümölcs (én mazsolát és vörös áfonyát használtam)

– 10 dkg étcsoki

– 10 dkg margarin (Liga)

– kb egy marék magozott meggy és cseresznye (de használhatunk más gyümölcsöket is)

– 1,5-2 dl rizstej (lehet mandula vagy kókusztej is, ki mit szeret)

– 5-6 evőkanál chia mag

– 2 dl növényi habtejszín

– 5 dkg porcukor

– 1 csomag zselatin fix

Elsőnek az alapot készítsük el. A csokit a margarinnal olvasszuk fel. A mogyorót (dió,mandula) daráljuk le és keverjük össze az aszalt gyümölcsökkel, majd mehet hozzá a csokis rész is. A torta forma alját béleljük ki folpackkal és nyomkodjuk bele a masszát úgy, hogy az oldalára is felérjen (mint egy fészek :)). Ezután tegyük a mélyhűtőbe kb. fél órára.

A chia magot a rizstejbe egy éjszakára beáztattam, de elég neki 3-4 óra is. Az a lényeg, hogy jól megszívja magát a mag és besűrűsödjön.

A habtejszínt elkezdjük habbá verni, közben hozzáadjuk a zselatin fixet és a végén a porcukrot is, addig verjük amíg kemény habot nem kapunk. Ebbe belekeverjük a chia magokat.

A mogyorós alap aljába tesszük a gyümölcsöket és erre mehet a hab, majd kb. 2-3 órára még hűtőbe tesszük. 🙂

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »